En vettig och biologisk nedbrytbar förladdning hade varit användbar i hagelladdningar ämnade för skarvjakt om skyddsjakten blir mer omfattande framöver. Arkivfoto: Per Jonson

Förladdningsproblematik i skärgården – behov av miljövänligare ammunition

Statens Fastighetsverk har känt sig manade att göra utskick till jägare på västkusten som jagar på före detta kronoholmar. Detta på grund av mängden plastförladdningar som hittas. I dag finns dock inte mycket alternativ till konventionell hagelammunition på marknaden.

Tillsammans med Västkuststiftelsen strandstädning vill nu Statens Fastighetsverk sätta press på jägare för att förmå dem att plocka upp skräpet efter sig när de jagat i skärgården. Det hittas, enligt utskicket mängder med förladdningar ute på öarna i Bohuslän. Enligt Annika Söderberg, handläggare på Statens Fastighetsverk har brevet skickats ut till 195 jägare längs med västkusten som i dag innehar jaktkort på före detta kronoholmar. – Det här är första gången vi gör något sånt här. Vi har nu också lagt till regeln om att städa upp efter sig. Det är svårt att sätta det som krav vid köp av jaktkort eftersom vi inte kan kontrollera det, säger Annika. Enligt uppgifter från Västkuststiftelsen har både sjöfåglar och marina däggdjur fått i sig plastförladdningar.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera