Mätningar av jägare i Gävle i helgen visar förhöjda värden radioaktiv strålning. Nu skyndar Strålsäkerhetsmyndigheten på en ny studie av vildsvinskött. Foto: Istock

Förhöjda strålningsvärden hos vildsvinsjägare

Gävle (JJ) Jägare som ätit vildsvinskött har förhöjda värden av radioaktiv strålning. Det visar mätningar av jägare som Totalförsvarets forskningsinstitut genomförde i Gävle i helgen.

I Trullsbo söder om Gävle och i Tärnsjö i norra Uppsala län har 13 000 respektive 16 000 becquerel radioaktivt cesium per kilo kött uppmätts i vildsvinskött. Livsmedelsverkets gränsvärde för försäljning är 1 500 becquerel. Ända sedan 1950-talet mäter svenska myndigheter hur mycket radioaktiv strålning människor får i sig. När kärnkraftsolyckan i Tjernobyl inträffade 1986 inleddes nya studier där exempelvis renägare och jägare började mätas. De flesta älgjägare som ingått i studierna visar sjunkande halter. Men vid helgens mätningar i Gävle kallade man även in jägare som jagar och äter även vildsvin. Vildsvinen får i sig högre halter strålning eftersom de bökar sig ned i det översta jordlagret.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera