Fler fjällrävar i fjällen
Årets inventering visar att det blivit betydligt fler fjällrävsungar . Ett positivt steg enligt forskare från Stockholms universitet.
Runt millennieskiftet var arten nära utrotning i Sverige och Norge. Inom EU är fjällräven en prioriterad art som ska ges skydd.
Sedan närmare 50 år tillbaka inventeras den svenska fjällrävsstammen årligen, ett arbete som delvis sker inom svenska fjällrävsprojektet, vilket leds från Stockholms universitet.
72 kullar i fjällen
I fjol räknade forskarna till 40 fjällrävskullar i Sverige. Men i år, 2024, tycks kurvan ha vänt uppåt. I samarbete med länsstyrelserna har forskarna i år funnit 72 kullar med fjällrävsungar i den svenska fjällvärlden.
Områdena med flest kullar är Vindelfjällen/Arjeplogsfjällen, Borgafjäll och Helagsfjällen.
– Även om det inte är ett toppår, utan snarare ett mellanår, är det ändå ett positivt steg framåt med en stabil ökning av antalet kullar, säger Johan Wallén, som arbetar vid Zoologiska institutionen och är verksam i fjällrävsprojektet.
– Jämfört med tidigare mellanår ser detta ut att vara ett starkt sådant, vilket pekar på ett ännu bättre år nästa år, förutsatt att ökningen av smågnagare som vi såg i slutet av sommarsäsongen fortsätter.
Skabbutbrott ett problem
Mer lokalt hade Norrbottens län, precis som 2023, ett relativt bra år. Forskarna såg också en förväntad ökning från förra årets bottenår i Jämtlands län.
– Vi är särskilt glada över de många kullarna i Borgafjällsområdet, ett delbestånd som har mött stora utmaningar med skabbutbrott under det senaste decenniet, säger Johan Wallén.
Förutom fortsatta bevarandeåtgärder kan årets resultat delvis förklaras av en ökad mängd bytesdjur i de flesta områden.