Flera jaktturismföretag i Norrland rasar mot branschorganisationen Swedish Laplands uttalanden om fjälljaktens framtid. Foto: Per Jonson

Fjälljaktsföretag rasar mot branschorganisation

Norrbotten (JJ) Flera fjällturismföretag kritiserar nu hårt turistorganisation Swedish Lapland för vilseledande information. I en skrivelse till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ställer sig företagen positiva till förslaget av den nya skrivelsen i jaktförordningen och menar att Swedish Lapland vill exploatera fjällvärlden.

Nyligen publicerade branchorganisationen Swedish Lapland en artikel i tidningen i Norran där de målar upp en svart bild av framtiden för jakten i fjällvärlden om det nya fjälljaktsförslaget blir verklighet. Nu bemöter flera jaktföretag och turismentreprenörer artikeln i en skrivelse till landsbygdminister Sven-Erik Bucht. Enligt de undertecknande fjällturismföretagen leder inte den nya skrivningen alls till det skräckscenario för lokala turistföretag, som Swedish Lapland förutser. Utländska jägare kommer även i fortsättningen ha tillgång till den svenska ripjakten, även om svenska jägare prioriteras när åtstramningar inom förvaltningen krävs. Inte heller den ekonomiska situationen som Swedish Lapland målar upp överensstämmer med verkligheten enligt skrivelsen. Omkring 6 000 jaktdygn såldes till utländska jägare i fjol. Omsättningen från dessa jaktdagar kommer inte försvinna på grund av Regeringens nya förslag. Enligt författarna bakom skrivelsen är det inte ens säkert att omsättningen minskas. I skrivelsen uppmärksammas också landsbygdsministern på det faktum att många turistföretag blev tvungna att upphöra med sin verksamhet 2007 när förordningen ändrades sist och öppnade upp fjällen för utländska jägare. I stället för att öka näringen för jaktturismföretag i området har 2007 års förändring minskat näringen.

”Att i en situation när andra arbetar och försöker hitta vägar för att hantera problemen som blivit följden av alltför frikostiga regler, kräva obegränsad tillgång med argumentet att man själv satt som mål att tjäna dubbelt så mycket pengar inom några år, känns inte seriöst. Förhoppningsvis ser även våra politiker att det handlar om en ovanligt rå vilja att exploatera utan andra hänsyn än egen vinning. Det är inte bara pinsamt, det är faktiskt rent obehagligt.”

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera