Den rörda rutan visar den finsk-ryska varghanens senaste pejlsignal. Han sövde flera gånger i Norge innan han flyttades nära den svenska gränsen. Nu har han inte lämnat några livstecken ifrån sig sedan den 21 september. Bild: Norska Miljödirektoratet och Vargwebben, montage

Finsk-Rysk varg spårlöst försvunnen - trots intensivt pejlande

Idag har det gått exakt en månad sedan senaste livstecknet från den finsk-ryska varg som flyttades i Norge och gick in i Dalarna. Området i närheten har en mörk historia av illegal jakt på varg och länsstyrelsens försök att pejla varghanen har varit fruktlösa. "Jag har har åkt 100 mil i området och försökt få kontakt med VHS-pejlen. Men det har inte gett någonting", säger Arne Söderberg, fältansvarig tjänsteman på länsstyrelsen i Dalarna.

I december i fjol märktes och sövdes den finsk-ryska varghanen första gången i Norge. Myndigheterna hoppades att han skulle stanna i den norska vargzonen, en smal rimpa på gränsen till Sverige.

Men han vandrade in i områden där varg inte tillåts etablera sig och därför tog norska tjänstemän beslut om flytt.

Den 5 april flyttades han mot den svenska gränsen och släpptes ut i Våler kommun.

- Han flyttades till en plats 800 meter från den svenska gränsen, konstaterar Caroline Dickson, chef på viltenheten vid länsstyrelsen i Dalarna.

Vargen vandrade in i Dalarna och hans GPS-halsband har skickat signaler som visat att han rört sig bland annat nordväst om Venjan.

Film på två vargar

- I somras fick jag se film som en fastighetsägare hade på två vargar. En av vargarna syntes tydligt på filmen och den hade ingen sändare. Den andra var längre bort och det gick inte att se om den hade något sändarhalsband, berättar Arne Söderberg.

Vargen var så kallat förvaltningsmärkt i Norge. Det ledde till att svenska myndigheter fick tillstånd från norrmännen att lägga ut vargens positioner på den så kallade Vargwebben.

- Det är en ruta på tio gånger tio kilometer, som berättar senaste positionen. Det gjordes för att jägare i området skulle ha möjlighet att se var vargen kunde vara - och därigenom undvika att släppa hundar där, berättar Arne Söderberg.

Klockan 20.00 lördagen den 21 september sände varghanens GPS-halsband sin senaste signal. Då var han någonstans nordnordväst eller väst om Venjan.

- De norska myndigheterna säger att batteriet i GPS-sändaren skulle räcka till ungefär september-oktober, säger Caroline Dickson, viltchef på länsstyrelsen i Dalarna.

100 mil och 100 decibel

Men halsbandet var också utrustat med VHF-sändare. Därför har intensiva försökt gjorts den 4, 5 och 6 oktober för att pejla VHF-signalen.

- Jag har varit i området i tre dagar och pejlat men inte lyckats uppfatta någon signal från VHF-sändaren, säger Arne Söderberg.

Han har kört cirka 100 mil bil med takantenn och hörlurar för att få kontakt med sändaren.

- I lurarna är volymen konstant över 100 decibel med brus och knaster. Men jag har inte hört några pejlsignaler, säger Arne Söderberg.

Det finns två uppmärksammade fall av illegal vargjakt som upptäckts i närheten av området där den finsk-ryska vargens sändare tystnat.

I december 2012 flyttades den kända rödaktiga vargtiken och en hane från renskötxselområdet i Idre. De transporterades till Karlsborg. Men de började vandra norrut och vid passagen av en större väg blev hanvargen på efterkälken.

Avskuret sändarhalsband

Vargtiken fortsatte mot Idre. Hanen nådde också Dalarna men blev sannolikt illegalt dödad.  Hans sändarhalsband påträffades avskuret under en bro i Moranäs fäbodar. Det ligger omkring fem mil nordväst från centrum av kartan för den nu aktuelle varghanens senaste pejlsignal.

Miljöåklagare Åse Schultz ledde utredningen från 2012 och framåt. Det har snart gått tolv år men fallet är fortfarande olöst.

Arne Söderberg drar sig också till minnes en annan illegal jakt, som ska ha inträffat i trakterna av Horrmundsåsen.

- Det var illegal jakt på varg med skotrar som inträffade precis när jag börjat på länsstyrelsen, efter 2018, säger Arne Söderberg.

Man vet att det gått en svenskfödd vargtik i området utanför Venjan. Hennes DNA har påträffats i en spillning.

- Vi fick också rapport om en ylande varg i området. Två tjänstemän från oss var dit och letade spillning men utan att hitta något, säger Arne Söderberg.

Kan bli nytt försök

Alla som jagade Innan GPS-pejlarna kom och med VHF-pejlar på sina hundar vet att VHF-signalerna har begränsad räckvidd. Det kan räcka med en bergstopp mellan sändare och mottagare, för att pejlningen ska misslyckas.

- Jag har hittills inte fått någon signal. Nu har vi fått rapport om en synobservation av varg i området. Vi får se om jag åker dit den här veckan och gör ett nytt försök, säger Arne Söderberg.