EU-kommissionen får svar på tal

Stockholm (JJ) Regeringen har nu via Utrikesdepartementet svarat på EU-kommissionens yttrande. Kommissionen menar att Sverige inte uppfyllt sina skyldigheter kring vargförvaltningen, men Regeringen tillbakavisar nu kritiken.

Under flera år har en skriftväxling mellan Regeringen och EU-kommissionen pågått, i vilken kommissionen kritiserat den svenska vargförvaltningen och Regeringen försvarat den samma. Senast i juni kom den senaste skrivelsen från EU-kommissionen där de skriver att Sverige fortfarande inte uppfyller de krav som art- och habitatdirektivet ställer i i artiklarna 12 och 16. Regeringen har nu skickat sitt svar i vilket de tillbakavisar kritiken och menar att Sverige visst uppfyller kraven vad gäller säkerställande av gynnsam bevarandestatus, vargens naturliga utbredningsområde, licensjakt samt vargflyttar. Vidare skriver Regeringen att de nu under 2015 har beslutat genomföra flera utredningar. Sårbarhetsanalysen för varg ska uppdateras för att på nytt se hur många vargar som krävs för att gynnsam bevarandestatus ska vara uppnådd. I den här utredningen ska hänsyn tas till påverkan vargen har på landsbygdens näringar samt renskötsel. Statens jordbruksverk ska utvärdera hur skador på tamdjur kan förebyggas ytterligare. Dessutom ska en utredare lägga fram förslag på hur processen vid överklaganden av beslut kan bli så transparent och rättssäker som möjligt. Naturvårdsverket har också fått i uppdrag att undersöka hur skyddsjakten på varg kan utvecklas för att bli effektivare, ”

möta de behov som i dag finns givet den ökade vargtätheten i vissa områden där detta kan skapa problem för viss djurhållning och där det i dag inte finns någon annan lämplig lösning

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera