Här är den elektkroniska bildförstärkning som länsstyrelsen i Jönköping investerat i för att ett lodjur ska kunna skjutas. Foto: Privat och Gettyimages, fotomontage

Elektroniskt nattsikte ska fälla fårdräpande lodjur

Jönköping (JJ) Länsstyrelsen i Jönköping har köpt ett elektroniskt nattsikte för att få stopp på ett fårdräpande lodjur. – Jag trodde det var hokus-pokus, men man skjuter hål i hål med den, säger jaktledaren Jan Westlund.

Elva loattacker mot får har inträffat det senaste året på gårdar i Habo, Mullsjö och Jönköping. Lodjur har hoppat över fårnät och krälat under staket för att komma åt fåren. Jägarna har misslyckats vid tre skyddsjakter. Jan Westlund är aktiv inom Svenska Jägareförbundet och en av de två jaktledare som länsstyrelsen anlitar för skyddsjaktsuppdrag. – Jag bor själv i Jönköping och har utsett sex jägare som får delta i jakten, berättar Jan Westlund. Det senaste attacken inträffade i söndags och länsstyrelsen fattade beslut om skyddsjakt på eget initiativ. – Jakten får bara bedrivas i anslutning till hagar där angrepp skett, säger Linda Andersson, handläggare på länsstyrelsen.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera