Claes Svedlindh, anvarig chef på Naturvårdsverket kan inte svara på när fälljägare kan anonymiseras med Jägar-ID. Foto: Naturvårdsverket och Gettyimages

Dröjer jägar-ID tio år till? ”Jag vet inte”

Stockholm (JJ) Varför tar det så lång tid för Naturvårdsverket att anonymisera fälljägare och skippa kravet på namn och telefonnummer på fällorna? Claes Svedlindh, en av verkets ansvariga chefer, kan inte svara på hur länge det dröjer innan det istället införs ett jägar-ID. Tar det tio år till? – Jag vet inte, svarar Svedlindh.

I omkring tio års tid har det varit känt för Naturvårdsverkets enskilda handläggare att jägare som sysslar med fällfångst kan bli hotade och trakasserade på grund av Naturvårdsverket regler. Det är reglerna som slår fast att fällor ska märkas med namn och telefonnummer. Jägareförbundet har föreslagit en enkel lösning: Låt jägarna sätta upp en skylt med jägar-ID. Uppgiften om vilken jägare som äger fällan finns därmed hos myndigheten men anges inte offentligt. Nu har verket i de nya föreskrifterna för fällfångst öppnat för möjligheten till jägar-ID på fällor. Ändå tvingas jägarna alltjämt sätta ut namn och telefonnummer. Naturvårdsverkets handläggare Christer Pettersson hänvisade i en intervju på torsdagen till att det är flera avdelningar på verket som måste samarbeta och att det inte är så enkelt att få fram ett fungerande system.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera