Två vargar norr om Stockholm. En hane och en tik, som båda ger sig på tamdjur, har konstaterats i Vallentuna kommun. Bild: Google Maps och Istock, fotomontage

DNA-prov visar: Två vargar i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) Det är två vargar som rör sig norr om Stockholm i det gamla Rialareviret. En tik och en hane har konstaterats och de är andra och tredje generationens avkommor till så kallat genetiskt viktiga vargar. Länsstyrelsens chefer, som just nu grubblar på om det ska bli skyddsjakt, fick den informationen sent på fredagseftermiddagen.

Vargattackerna på tamdjur har avlöst varandra den senaste tiden i trakterna av det gamla Rialareviret norr om Stockholm. Bland annat har två sällskapshundar och sju får dödats. Det finns också bilder på varg som springer iväg med en höna i käftarna. Den 30 augusti hittade länsstyrelsens personal spillning efter en hanvarg i Brännmossen i Vallentuna kommun. Platsen där vargskiten hittades ligger öster om E18. För en vecka sedan, söndagen den 10 september, strök sammanlagt sju får med vid en attack i Benhamra, väster om E18. Vargskit påträffades både i fårhagen och 300 meter därifrån. – Jag uppskattar att det är ungefär en mil mellan de båda platserna, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Stockholm. Länsstyrelsens personal utgick i det läget från att det var en och samma varg, alltså hanen, som utfört attackerna både öster och väster om E18. Det är också det som var utgångspunkten när länsstyrelsen i fredags informerade att man nu överväger skyddsjakt på en varg.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera