Vem vågar befria en skabbvarg från sitt lidande, undrar jägaren Patrik Myrvold. Vargen på bilden sköts i Dalarna. Foto: Mikael Moilanen och privat

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Som jägare så måste man följa jaktförordningen och i paragraf 40c står det följande: §40 c Anträffas frilevande vilt så skadat eller i sådan belägenhet att det av djurskyddsskäl snarast bör avlivas, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på annans mark. Alla vi jägare tar detta på fullaste allvar och förkortar lidandet för många sjuka och skadade djur varje år. Som alla säkert vet så blir många rävar drabbade av rävskabb varje år och många sådana sjuka rävar avlivas av jägare, men många rävar dör också en pinsam och långdragen plågsam död i sin ensamhet i skogen. Många fryser faktiskt ihjäl då dem inte har någon päls som skyddar dem mot kylan.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

1 månad
(Avsluta när du vill)

1:-

Därefter 39:-/månad

Lås upp