Hade det funnits resurser hade polisen slagit till redan under den omtalade rävjakten, berättar miljöåklagare Åse Schoultz. Foto: Gettyimages, montage

Bristande resurser sinkade utredning om illegal vargjakt

De sex misstänkta männen i Hälsingland har friats från misstanke om illegal vargjakt, men det tog närmare tre år för utredningen att bli klar. Åklagaren tycker inte situationen är bra men måste utgå från de polisiära resurser som finns.

– Det finns ingen särskild grupp poliser som utreder den här typen av ärenden utan det sköts regionalt. I Norrbottenhärvan tillsattes resurser och jag ser den utredningen som ett skolexempel på hur det borde skötas, men i den här utredningen har vi fått samsas med annat utredningsarbete, säger åklagare Åse Schoultz. Förundersökningen kring illegal vargjakt inleddes i januari när polis och naturbevakare upptäckte blodiga vargspår på en sjö i Hälsingland. – Naturbevakaren benämnde något som pipblödning, alltså den blodutgjutelse som en kula orsakar. Det var spår efter två vargar ut på sjön men bara ett blodigt spår ledde därifrån.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera