Bild hämtad ur forskarnas referensmaterial: En honbjörn som hittades död efter att antennen på sändaren perforerat magen och batterierna i sändaren kortslutits och ser ut att ha brunnit. Bilden till höger: Arkivbild, Gettyimages

Björnar dog av kortslutning – implantatsändare stoppas

Sverige/Norge (JJ) Radiosändare som opererats in i bukarna på brunbjörnar har gett djuren allvarliga biverkningar. I några fall har björnar avlidit när det blivit kortslutning i batterierna.

Det är Norsk institutt för naturforskning, NINA, som rapporterar från en studie som genomförts av Skandinaviska björnforskningsprojektet. Svenska forskare från SLU har deltagit. Den typ av sändare som sätts in i buken på djur började utvecklas på 1970-talet och användes först till djur som var extra svåra att märka med halsband: Djur som dyker, exempelvis utter, djur med större omfång kring halsen än huvudet, exempelvis vildsvin, och unga björnar som växer snabbt och riskerar att få halsband som sitter för hårt. Implantatsändarna kan inte pejlas som GPS-pejlarna som sätts i halsband. De avläses när djuret sövs eller hittas dött.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera