En anställd vid hovet blev hotad i samband med en jakt på den kungliga jaktmarken i Ottenby på södra Öland.

Anställd vid hovet hotad vid jakt

En anställd vid hovet blev hotad i samband med en jakt på den kungliga jaktmarken i naturreservatet Ottenby på södra Öland.

Ett jaktlag var på plats vid den kungliga jaktmarken förra helgen.

Enligt anmälan ska en äldre man, som inte deltog i jaktlaget, ha uttalat hot med en person som är anställd vid kungliga hovstaterna.

Polis höll förhör vid jaktmarken

Polis kallades till platsen och det hölls förhör om det polisanmälda verbala hotet. Det pågår en utredning om händelsen.

Det är P4 Kalmar som rapporterat om det polisanmälda hotet.

Svårfunnen nyhet

Hovet kommenterar inte händelsen och ärendet hos polisen var först felregistrerat som ett internetrelaterat hot mot en kvinna, vilket gjorde det svårt att få fram uppgifter om hotet.

FAKTA: KUNGLIG JAKTMARK PÅ ÖLAND

1544 gav Gustav Vasa ordern att byn ”Otenby˝ på södra Öland skulle rivas för att ge plats åt Ottenby kungsgård.

Johan III, Gustav Vasas son, såg till att dovhjortar sattes ut i Ottenby år 1569. Deras ättlingar lever på Ottenby än idag. Sveriges nuvarande kung, Carl XVI Gustaf, har jakträtten och för traditionen vidare.

Ottenby lund har lövskog. Ek och björk är vanligast. De äldsta ekarna är över 450 år gamla och har stammar på drygt fyra meter i omkrets.

I Ottenby har kungen tillgång till en jaktmark på över 1 000 hektar. Det är ett hägn med främst dovvilt. Årligen fälls omkring 100 djur. Området är ett naturreservat med en dovviltpopulation på cirka 250 djur före och efter jaktsäsongen.

Jakterna arrangeras vid tre till fyra tillfällen mellan september och februari. Inför varje jakt inventeras hjortstammen för att det ska fungera bra förvaltningsmässigt.

Hovjägaren, Peter Vilidu, är ansvarig för hjortstammen, och beslutar om behövs ändrad avskjutning i hägnet.

Kungen brukar även pyrsha ensam på jaktmarken.

”När man har all tid på sig att göra ett bra jobb med att hitta rätt djur så att säga, det är fantastiskt”, har kungen kommenterat.

”Jag jagar ett antal helger per år och skulle gärna jaga mer om det fanns tid. Höstarna, de är fantastiska med alla färger, dofter och fukten i marken”, konstaterade kungen om den kungliga jaktmarken, enligt Svensk Damtidning.

Källa: Ölandsbladet och Svensk Damtidning