Torbjörn Larsson, före detta ordförande för Face, menar att det kommer att ta tid innan vargens förändrade skyddsstatus får genomslag i förvaltningen.

Ändrad skyddsstatus för varg: ”Kommer inte att gå snabbt”

Det kommer att ta tid innan en ändrad skyddsstatus för vargen kommer att få genomslag på Europas vargförvaltning. Det menar Torbjörn Larsson, före detta ordförande i Europeiska jägarorganisationen FACE.

– Det kommer inte att gå snabbt, konstaterar han.

I september i år röstade EU:s medlemsländer igenom ett förslag från EU-kommissionen om att ändra vargens status i Bernkonventionen. Under tisdagen (3 december) röstade också Bernkonventionens ständiga kommitté för att göra ändringen.

Efter en omröstning i Bernkonventionen kan nu vargen få sänkt skyddsstatus.

Om inte fler än en tredjedel av de länder som undertecknat Bernkonventionen nu invänder mot beslutet som kommittén fattat kommer EU att om tre månader kunna inleda processen för att ändra i art- och habitatsdirektivet.

– Den processen behöver EU nu hantera. Hur fort det går beror på Bryssels institutioner. Sedan ska ju varje land tolka och göra en egen bedömning av vad det betyder för förvaltningen.

Underlättar förvaltningen

Den svenska regeringen meddelade i oktober att man avser rapportera in ett sänkt referensvärde för varg till EU. Det nya golvet ska vara 170 individer. Det här gör att Torbjörn Larsson inte tror att det kommer bli några problem med implementeringen i Sverige.

Regeringen sänker referensvärdet för varg

– Det är ju första gången regeringen föreslår krafttag för att nå en hållbar situation, säger han och fortsätter:

– Sedan gäller det att komma ihåg att det fortfarande är så att vargen kommer att vara skyddad, det kommer fortfarande vara väldigt reglerat. Men omklassningen från strikt skyddad till skyddad kommer att underlätta vargförvaltningen.

Sverige påverkas minst

Han menar dock att Sverige är det land som antagligen kommer att påverkas minst.

– Vi har ju redan licensjakt. Det finns ju länder där det idag inte sker någon jakt och i till exempel Tyskland har man haft en massiv tillväxt av vargstammen med stora problem.

Vad gäller synen på förvaltningen av vargpopulationen tror han förändringen kan leda till ytterligare acceptans.

– Det är ju fortfarande mycket konflikter kring vargen även om det inte är som för 15 år sedan. Men när samhället ser att det är naturligt att förvalta vargen genom jakt så leder det till större acceptans och minskade konflikter.

Så när kommer då den ändrade statusen för varg att märkas?

– Det kommer att ta några år. Är det klart om två år så är jag imponerad, säger Torbjörn Larsson.

WWF: Ett hot mot Europas vargar