ÄLGHUND-SM 24

På lördag avgörs Älghund-SM 2024. Sydsvenska älghundklubben står som värd för årets mästerskap.

Allt om SM-hundarna - Ebbe en av guldfavoriterna

Nu på lördag avgörs SM för älghundar i Småland. Jaktjournalen har pratat med samtliga hundägare och gjort en presentation av deras hundar. Årets SM kommer att bli en utmaning då många hundar för först gången kan komma att springa ihop med vildsvin om man har otur.

Och just otur får man inte ha om man ska vinna SM, det kan vi på Jaktjournalen skriva under på, efter att ha bevakat 30 mästerskap.

I förhandspratet nämns ofta gråhundshanen Uggelhöjdens Ebbe och Per Särnmark från Västsvenska, de kommer med tre raka ettor och topp på 87 poäng.

Jaktjournalen kommer som vanligt att finnas på plats och följa hundarnas prestationer i skogen.

Västsvenska: Uggelhöjdens Ebbe kommer väl förberedd

 Västsvenska Älghundklubben är den enda lokalklubb som ännu inte lyckats bärga ett SM-guld. Men i år ska det bli ändring när unge gråhundshannen SE J(lö)CH Ugglehöjdens Ebbe ska representera Västsvenska.

Ebbe har imponerat med tre raka ettor, 87, 78,5 och 84,5 poäng. Dessutom vet husse Per Särnmark, Sandhult, hur man förbereder en hund och genomför ett jaktprov.

Tidigare har Per tagit fram nio gråhundar till jaktchampionat, samt en finskt stövare och 2 korthårstaxar.

– Det är klart man tänker lite på SM-starten. Både jag och Ebbe har fystränat ganska bra och dessutom har jaktlaget i Härjedalen flyttat fram årets septemberjakt en vecka för att Ebbe ska hinna få lite återhämtning innan SM:et, berättar Per.

Redan vid ett års ålder började Ebbe visa jaktlust vid skogsträning. Hans första ståndskall varade i åtta timmar utan uppehåll.

SE J(lö)CH Ugglehöjdens Ebbe är en ny stjärna inom gråhundsrasen. Om allt går vägen kan husse, Per Särnmark och Ebbe, definitivt utmana om SM-guldet.

– Han har en jäkla förmåga att hitta älg och få dem att stå. Han jagar som en typisk gråhund, får han minsta känning av en älg spårar han upp dem.

"Aldrig lyckats med inkallning"

Ebbe, som idag är två år och sju månader har tagit tre raka ettor, 87, 84,5 och 78,5 poäng.

– Han vann Västsvenskas SM-uttagning på 84,5 poäng, sedan domaren lyckats med en inkallning. Just inkallning och lydnad är inte min starka sida och jag har aldrig lyckats med en inkallning. Men som sagt hans styrka är att hitta älg och ställa dem. På de tre proven har han ställt älgarna i upptagen alla gånger. Sista provet ställde han älg två gånger då vi avslutade provet med att prova söket, berättar Per.

Ugglehöjdens Ebbes framfart har även gjort att avelsintresset från tikägare vaknat. För ett par veckor sedan föddes hans första kull efter Örnahalls Takida vid Böjeryds kennel.

Trots låg ålder är kullvärdet redan 50 procent i Ebbes egen kull. Uppfödare är Ugglehöjdens Kennel, Jens Karlsson, Bredaryd.

 

Sydsvenska: Lysebergets Astrid – tior på lydnad 

Östsibiriska laikan SE J(lö)CH Lysebergets Astrid och ägaren Mikael Fors, Lammhult, hoppas på hemmaseger. Vid Sydsvenskas KM och SM-uttagning vann hon med ett etta på 80 poäng med 10 på lydnad.

– Jag kan nog säga att jag har 100-procentig lydnad på henne idag, det har bara kommit allt mer sista året utan att ha tränat lydnad speciellt mycket. Jag tror det beror på någon form av tillit till mig, berättar Mikael Fors.

Astrid är en ganska torr och lätt tik som jagar lika bra i värme, vilket är ett plus om SM:et går en varm dag.

– På uttagningen hade vi 16 plus på morgonen och 24 grader när vi var klara, det fungerade bra, men jag är väldigt noga med att ge mina hundar vätskeersättning både före och efter vilket jag tycker gett mycket.

Bra form

Astrid är enligt Mikael extremt duktig på att ställa älg på upptaget, men kanske inte den bästa älgstopparen om det går loss. Men hon släpper sällan en älg hon får tag på.

Östlaikan Lysebergets Astrid är aldrig injagad. Hon började skälla älg redan första gången hon fick gå loss och tog sedan sin första etta på ettårsdagen. Husse Mikael Fors siktar högt och hoppas att SM-guldet stannar i hemmaklubben.

– Söket ligger på 300-400 meter och då kan upptagen komma på 700-800 meter, det räcker för mig. Det är en jättesnäll och trevlig hund, ibland jagar hon lite gris, men det har jag inte prioriterat med tanke på att SM:et och att hon bara är tre år och sju månader. Jag har också låtit bli att ta valpar i henne bara för SM:et.

Jaktprovsresultaten är tre förstapris på 88,5, 80 och 71,5 (vid ett års ålder) poäng. Samt en nolla på 30 poäng, en tvåa på 63 samt ett KEB på 9,5 poäng.

– I utställningsringen har hon som bäst ett Very Good, men hon vill verkligen inte visa upp sig, säger Mikael.

Astrid kommer att vara i bra form när SM:et ska avgöras, när det blev lovligt för hundsläpp fick hon gå loss några nätter i slutet av augusti och sedan blev det Flera dagars jakt på marker i Norrbotten i september.

Uppfödare är Lysebergets Kennel, Johannes Speziali, Askersund

Norrbotten: Näverlidens Franz kvalade med etta på 85 poäng

 Sveriges största älghundstävling arrangerar Norrbottens Älghundklubb. Över två dagar tävlar 40 hundar om klubbmästerskapet och en plats till SM. Jämthundshanen SE (lö)CH Näverlidens Franz och husse Peter Sannelind, Gällivare, kommer att representera Norrbotten. Och av bara farten blev han naturligtvis också klubbmästare.

SE (lö)CH Näverlidens Franz vann SM-uttagningen i Norrbotten i konkurrens med 40 hundar

– Det var en bra dag i skogen grovt beskrivet. Franz började med ett par kortare pissrundor och sedan drog han iväg och ställde en älg i upptaget drygt en kilometer bort. Sedan lät vi honom skälla i 90 minuter innan vi stötte. Han ställde om och därefter gjorde vi ännu en lyckad inkallning, ny hård stöt som inte gick så långt. Här fick han sedan skälla provtiden ut och jag kallade in honom på nytt, berättar Peter.

Lydig hund

– När vi slutade provet var det 20 grader varmt, men han är vältränad och i bra form. En etta på 85 poäng sitter bra.

Franz starkaste sidor, enligt Peter, är lydnaden, samt ett stort sök och bra fart.

Veckorna fram till SM:et blir det massor av jakt.

– Vi ska jaga tillsammans med mina två andra hundar. Det blir det jakt i stort sett ända fram tills det är dags att åka till Småland. Det ända som kan ställa till det är att han inte är van att träffa på annat vilt, men ser jag att det blir fel djur kan jag kalla in honom, säger Peter Sannelind, som är full av förväntan.

Västerbotten: Bjännskogens Taro tog sin fjärde raka etta

 I 13 av 15 kommuner i Västerbotten är jämthunden den vanligaste rasen. Men när SM-uttagningen avgjordes vann gråhunden Bjännskogens Taro, ägare Mats Helgesson, Umeå. Detta sedan han skällt ihop till ett förstapris på 72 poäng och därmed sitt fjärde förstapris i följd.

– Taro började jaga tidigt men jag hade otur när han skulle börja jaga fullt ut. Han åt i sig textilier och veterinären blev tvungen att operera honom. Då var han två år, jag tog det lugnt med honom och han tillfrisknade senare på hösten och jag kunde skjuta ett par älgar för honom, berättar Mats Helgesson.

– Han har bra speed I skogen och luktar det älg så brukar han hitta dem, det är bara att sätta sig och vänta. Går älgarna undan brukar han ända få stort på dem med sin fart.

I Västerbottens kval ställde tio hundar upp, nio jämthundar och Taro.

Fjärde raka etta

På kvalet hittade Taro en älgko ute på ett hygge, som gick in skogen i gångstånd.

I kampen med nio jämthundar vann gråhunden SE (lö)CH Bjännskogens Taro SM-kvalet i Västerbotten.

– Hon var egentligen orolig hela tiden, med ståndskall och toksken i mellan åt. Sista inkallningsförsöket struntade jag i och lät bara Taro skälla för att plocka skalltid. Det här blev hans fjärde raka förstapris, men jag har inte lyckats kalla in honom på något prov. Under jakt har jag lyckats om jag kommer riktigt nära och jag får ögonkontakt med honom, berättar Mats.

Mats jagar även björn med Taro och ytterligare fyra hundar han har i stallet.

– I fjol sköt jag en björn för honom i Västernorrland, egentligen inget märkvärdigt, han tog upp björnen som sprang rakt på mig. Men han både spårar och tar upp björn på frisök, säger Mats.

Inför SM-starten kommer han att ladda på ordentligt, bland annat med björnjakt.

–  Det ska bli jäkligt spännande och roligt att få visa upp Taro på ett SM, avslutar Mats.

Västernorrland: Kira vann SM-kvalet och blev samtidigt champion

 Jämthundstiken SE (lö)CH Vindbackens Kira vann SM-uttagning Västernorrland på fina 81 poäng.

Därmed blev hon också svensk jaktchampion med tre starka förstapris; 76,5, 89,5 och 81 poäng.

– Hon tog upp älg på första sökturen, det drog iväg cirka tre kilometer, men vi kunde höra henne i medvind. Det var ett litet oroligt stånd första 90 minuterna. När provet var slut hade vi fått till tre skottillfällen och vi var då 5-6 kilometer bort från där vi startade, berättar Jonny Nordström.

Trots att Kira har tre starka ettor är inte lydnaden som man skulle önska.

– Nä, jakten sker på hennes villkor och jag brukar få göra en fotbollsräddning över en väg när jag vill avbryta jakten.

SE (lö)CH Vindbackens Kira, 5 år, representerar Västernorrlands Älghunds-SM vid årets mästerskap.

Kira är vältränad inför säsongen och under provat var hon bitvis uppe i 35 kilometer i timmen efter stötningarna.

– Under sommaren har jag cyklat rätt mycket med henne och nu ska jag inte släppa något mer innan septemberjakten slutar. Det sitter inte i orken för henne.

– Jaktlusten är det inget fel på, men när hon var yngre kunde hon ta första spår hon hittade och ville inte släppa. Nu är det bättre och när hon hittar en älg brukar det bli stopp, säger Jonny.

Slogs med järv

I fjol slogs hon även med en järv som turligt nog inte förorsakade några skador, däremot bet järven sönder pejlen.

– Jag hoppas att hon får tag på älg ganska snabbt så kan det gå bra. Har vi otur kommer hon i löpen, i fjol löpte hon första veckan i oktober, med det har haft en tendens att bli senare för varje år, berättar Jonny.

Gävleborg: Unge Assar kommer med med fyra raka ettor

 Jämthundshanen SE J(lö)CH Kroknäsmyrens Assar, 3 år, är het. Nyligen vann han SM-kvalet i Gävleborgs Älghundklubb när han tog sitt fjärde raka förstapris, nu på 73,5 poäng.

Tidigare har han tagit förstapris på 87, 84,5, respektive 72 poäng.

– Han är född på sommaren och enligt mig är det fel tid på året. Normalt vill jag att hundarna är födda i februari-mars, då är dom inte för unga första hösten, berättar ägaren Björn Berglund, Ljusdal.

– Andra hösten började han prestera fina ståndskall och håller i bra, menar Björn.

Injagningen i Ljusdalstrakten är inte helt enkel då det finns varg som stryker omkring.

– Vi har hittat vargrivna älgar på min jaktmark så det är klart att det känns otryggt. Men vi är inte värst utsatta, på östra sidan 83:an där jag jagar är det lite bättre.

Treårige Kroknäsmyrens Assar och husse Björn Berglund, Ljusdal, visar upp fina prov inför SM:et. Fyra raka ettor imponerar.

När JJ pratar med Björn har han ännu inte sett provberättelsen, men han berättar att Assar är duktig på att ställa älg och håller i ordentligt.

"Assar är svårare"

På provet fick han en inkallning godkänd sedan domaren lycktas locka in honom.

– Jag försökte först, men sedan smög domaren in närmare och då lyckades det. Hemma är han lydig, men med en älg blir det svårare. Jag har haft fem älghundar genom åren och de har jag kunnat kalla in från stånd, men Assar är svårare.

Efter uttagningen fick Assar vila några dagar för att ladda upp inför jakten.

– Jag tyckte att han var lite hes på uttagningen, i övrig är han i ganska bra kondition. Och inför SM:et blir det älgjakt, först en vecka och sedan någon helg i Ramsele, säger Björn förväntansfullt.

 

Jämtland/Härjedalen: Sörbodsvallens Go-Fansy bäst när det gällde

 Tio hundar gjorde upp i SM-kvalet när Jämtland/Härjedalen skulle utse sin SM-representant.

Segrade gjorde jämthundstiken Sörbodsvallens Go-Fansy, med ägaren Ella Emilsson, Östersund.

Men det blev en tuff provdag, två hundar tvingades bryta, två hundar gick i älgtomma marker (KEB) fyra hundar gick nollor och bara två gick till pris. Bäst lyckades Go-Fansy som vann på 64,5 poäng och ett 2:a pris.

– Jag blev lite lätt chockad, hon gick till SM-kvalet efter ett förstapris på 89 poäng och att det räckte hela vägen är självklart jättekul, berättar Ella.

Sörbodsvallens Go-Fansy är uppfödd av Ellas pappa Stefan och är hennes första hund.

Sörbodsvallens Go-Fansy kommer med två viktiga egenskaper, utmärkt förmåga att ställa älg och lydnad. Något som kan räcka långt

– Jag och Fansy har lärt oss tillsammans och jag har ett stort stöd omkring mig med kunniga människor.

Fansy har haft en valpkull i vår och sista valpen lämnade hagen i början av juni, något som inte verkar ha påverkat henne.

– På uttagningen tog hon upp en älg ganska snabb, men det blev sken och kom tillbaka till mig ganska fort. Men efter ett tag hittade hon en älg igen och då blev det skällning, första inkallningen blev lyckad. På andra var vi ganska långt ifrån och älgen var orolig då vi redan stött en gång och i slutet av provet blev det ont om tid, men jag är jättenöjd.

Bra samarbete

Fansy beskrivs som en snäll och trevlig hund med bra kontakt och samarbete med bra förmåga att ställa älgarna.

– Normalt har jag en bra inkallning på henne så där känner jag mig ganska trygg.

Med tanke på att SM:et avgörs utanför Kosta i Småland kan en del Norrlandshundar få problem när de träffar på annat vilt mot vad de är vana vid.

- Det tror jag inte är något problem för henne, hon jagar bara älg och bryr sig varken om ren eller rådjur här hemma, så hon struntar nog också i vildsvinen, berättar Ella.

Fram till SM:et kommer Ella att jaga mycket med Fansy och även träna inkallning.

Ella är tredje kvinnan på 31 år som tagit sig till SM. Den första var Anna Fors Ward, Hallen, som tog hem en bronsmedalj. Den andra kvinnan var Ylva Eriklinds (tidigare Isaksson) från Gävleborgs Älghundsklubb som tog ett förstapris i Ed när SM arrangerades av Västsvenska 1997. Hon slutade åtta, ett rekordår med mycket höga resultat.

Jepp ska ta Dalarnas nionde SM-seger

 Dalarnas Älghundklubb är segerrikast av samtliga lokalklubbar, de toppar listan med imponerade nio segrar efter 30 SM-arrangemang. Närmast efter kommer Östsvenska med sex segrar.

Nästa Dalahund att stiga upp högst på pallen kan bli Bösslinges Jeff och husse Christoffer Östensson.

Han vann SM-kvalet, men det blev en provdag som bjöd på många skenälgar som valde att dessutom ta en simtur.

– Jepp drog iväg direkt på en stor söktur och tog upp älg 2,6 km bort fågelvägen. Men det stod bara några minuter, sedan fast en stud och så gick det loss igen, så höll det på. Jag vet inte vad som hände, med det blev tvärsken igen och efter ett tag får han tag på ny älg. Fast i två min och sedan gick det loss, då hade han inte kraft att trycka till och när han närmade sig en trafikerad väg tyckte domaren Stefan Mattsson att vi skulle koppla. Då var det inte heller mycket kvar av provtiden, berättar Christoffer.

Låga poäng

Jämthundshanen Bösslinges Jeff har många fina kvalitéer, stort sökt, bra på hitta älg och kommer på inkallning. Ägaren Christoffer Östensson ser möjligheter för en topplacering. Jeffs bästa jaktprov landade på 87 poäng.

– Han fick ihop 36 poäng så det var inget jättelyckat prov. Men det räckte, så det är jättekul.

Att det blev låga poäng för samtliga hundar fanns det flera hypoteser om, bland annat misstänkte man att varg stört älgarna då de uppvisade stor vilja att skena och kasta sig i sjöar.

Bösslinges Jeff är 2,5 år och har ett stort sök och en utmärkt förmåga att hitta älg.

– Han är också lydig och normalt är det inga problem att kalla in honom. Vi har helt klart möjligheter att komma högt i resultatlistan. Hittar han bara älg tidigt så kan det gå bra, men han är ju ung och vad som kan hända om att träffar på vildsvin eller rådjur är osäkert.

– Innan SM:et blir det älgjakt och lite strösläpp och lydnadsträning, berättar Christoffer, som håller tummarna för att det ska gå hela vägen.

Itaharjun Fani vann i Bergslagen

 Jämthundstiken Itaharjun Fani och ägaren Tarmo Nykänen, Glöte, Sveg, segrade vid SM-uttagningen i Bergslagens Älghundklubb. Ett 2:a pris på 60 poäng räckte hela vägen till Småland.

Fani är uppfödd av ägaren och visade redan vid fem månaders ålder mycket lovande takter.

– Hon var redan då duktig på att leta rätt på älg, men dom stod inte så länge. Första hösten var hon för het, men i oktober fick hon stopp på älg och sedan blev det bara bättre.

Itaharjun Fani kommer att representera Bergslagen, en ung tik med en mycket intressant verktygslåda. Hon är uppfödd av husse Tarmo Nykänen.

Tarmo valde att starta henne vid 18 månaders ålder och vid första provet tog hon en etta på 82,5 poäng, vid prov två stämde det mesta och hon knep en ny etta, nu på fina 92 poäng.

– Hade inte snön kommit så tidigt i fjol hade jag säkert kunnat göra henne till champion, berättar Tarmo.

Sticker direkt

Fanis främsta förtjänster är en enorm jaktlust.

– Hon sticker iväg direkt jag släpper henne, men då kan jag inte kalla in henne. När hon kommer tillbaka efter första sökrundan går det bra att kalla in henne och även på ståndskall, hon är väldigt social och kan också göra spontanbesök.

 Östsvenska: Centa tog sitt femte förstapris

 Även Östsvenska skickar en jämthundstik till SM. Vid uttagningen tog den treåriga tiken Mäenpääs Centa sitt femte förstapris. På SM-kvalet segrade hon på 74, 5 poäng.

– Man ska ha lite tur också på ett jaktprov. De första 90 minuterna stod det bra, men dumt till vid ett stort hygge. Centa skällde älgko med två kalvar och det blev en stöt, sedan gick det undan runt en mil innan det blev stopp igen. När jag kopplade var det 27 grader varm, berättar ägaren Marko Mäenpää.

Treåriga jämthundstiken SE (lö)CH Mäenpääs Centa och ägaren Marko Mäenpää tog femte förstapriset och segern vid Östsvenskas SM-kvalet.

Roligt med jaktprov

Marko har tidigare varit med på Östsvenskas SM-kval sex gånger med fyra olika hundar.

– Jag tycker nästan att det är roligare att starta på jaktprov än själva jakten. Centas främsta förtjänster är att hon aldrig ger sig, det blir upptag förr eller senare. Dessutom är hon duktig på att ställa älgarna.

– Men ibland åker också vildsvinen med och det är egentligen inte så konstig. Här jagar vi på 2 000 hektar med kanske fem älgar och 200 vildsvin, säger Marko.

Inför SM har de laddat med jakt och träning.

– Jag ser fram emot detta och hoppas att hon får vara skadefri, säger Marko.

Här hittar du mer information om alla tävlande.