ÄLGHUND-SM 2024

I morgon avgörs Älghund-SM 2024. Jaktjournalen är på plats i skogen och bevakar hundarna.

Älg, vildsvin och tävlingsnerver

”Har hunden ett bra sök kan vi nästan garantera att den hittar älg”, säger Thomas Melkersson, ordförande i Sydsvenska Älghundklubben. Så här knappt 9 timmar innan start, ser dessutom vädret ut att vara på deltagarna sida.

Det går att följa alla tävlande via Tracker. Kod:  GOLIRUPYCE

Det är för tredje gången som Sydsvenska älghundklubben arrangerar Älghund-SM. Förläggningen ligger i Kosa, Småland, och provrutorna som är cirka 2 000 hektar, ligger en knapp timmes bilfärd bort.

- Jag tycker det ser bra ut, det är det bästa vi kan erbjuda härikring. Jag har haft fördelen att både jaga på många av rutorna och dömt älghundar och jag känner många härikring. Så med lite hjälp har vi plockat ihop det bästa vi kan erbjuda, säger Glenn Rylander, markansvarig.

Ordförande Thomas Melkersson (som i fjol knep silvermedaljen på SM), var med även 2013 när Sydsvenska arrangerade.

Thomas Melkersson, ordförande och Glenn Rylander, markansvarig.

- Det har varit ett lugnt och ganska tungt jobb i ett och ett halvt år. Den största skillnaden är ekonomin. Men vi har satsat på det som är viktigast, och det är bra provmarker, säger han.

Vildsvinen har ökat 

Det är inga vargrevir på provrutorna, men det händer att det går igenom varg. Därför har vägvisarna, i samförstånd med hundägarna i morgon möjlighet att ha vapen med sig.

Vildsvinstammen har ökat i trakten, enligt Glenn Rylander.

- Det lär vi nog märka av, det tror jag.

Vägvisarna är rutinerat älghundsfolk.

- Krama din vägvisare så får ni ett bra ställe att släppa på, var Melkerssons ord, strax före lottning.

"Finns det bara älg..."

Per Särnmark, Västsvenska Älghundklubben med gråhunden Ugglehöjdens Ebbe, är en av förhandsfavoriterna. Ska han ta hem Västsvenskas första guld?

Per Särnmark.

- Jag tycker det verkar vara nästan vara perfekt väder. Finns det bara älg så… Han har skällt vildsvin en gång. Jag skulle tro att springer han på dom finns det en risk att han jagar, men jag hoppas han vänder och kommer tillbaka. Han bryr sig inte om något annat vilt, säger Särnmark.

Formen känns bra efter septemberjakten i norr.

- Det var bra fart på honom däruppe! Det funkar bra.

 

"Vältränad och pigg"

Ella Emilsson, Jämtland-Härjedalens Älghundklubb, känner av nerverna. Lugnare är hennes sexåriga jämthundstik , Sörbodsvallens Go-Fansy, uppfödd av Ellas pappa Stefan Emilsson.

 Septemberjakten har gått bra.

Ella Emilsson.

- Jag tycker hon är otroligt vältränad och pigg. Hon har varit väldigt pigg och alert och de tycker de jag har jagat med också.

Eventuella vildsvin blir en ny bekantskap för Fansy.

- Hon har inte känt den lukten innan så lite oro har man ju såklart. Men hemma jagar hon i alla fall inte björn, säger Emilsson.

Toppat formen

Längst norrifrån kommer Peter Sannelind, Norrbotten Älghundklubb med Näverlidens Franz. Han har den högsta kvalpoängen (1:a, 85p) bland deltagarna.

Peter Sannelind.

Franz har toppat formen till SM med älgjakt.

- Jag har jagat hela september, men han har vilat fem-sex dagar innan det här. Jag har några jämtar till. Jakten har gått bra. Jag har skjutit nån ståndälg för honom så det har gått jättebra.

Om han oroar sig för hur Franz kan reagera på vildsvin?

- Litegrann men jag tror det är sån ny grej så förhoppningsvis blir det ingen tokjakt på vildsvin, men det vet man ju aldrig.

 Lovande väderprognos

Klockan 06.30 i morgon, lördag, stryks kopplen på hundarna (ändrat från 06.00). Väderprognosen utlovar lätt regn fram till klockan 08. Tre sekundmeter nordvästlig vind och åtta-nio grader varmt.

Jaktjournalen är på plats ute i skogen och bevakar hundarna.