Årets licensjakt på säl har avslutats sedan 750 gråsälar fällts. Den halverade kvoten, jämfört med förra året, har väckt hård kritik.

750 gråsälar fällda – licensjakten avblåst

Licensjakten på gråsälar i Östersjön har avslutats. Jakten startade i april och den 18 september hade kvoten på 750 gråsälar uppnåtts och jakten avlystes. Årets säljakt var halverad, jämfört med förra året, vilket väckt hård kritik.

Flest gråsälar, 230, har fällts utanför Södermanland. Östergötland kommer på andra plats med 154 sälar. Se listan fö säljaktslänen i faktarutan nedan.

”Huvudsyftet med licensjakten är att förebygga och hindra de skador som gråsäl orsakar det småskaliga yrkes- och fritidsfisket i Sverige”, skriver Naturvårdsverket. 

Klart efter nästan fem månader

I våras beslutade Naturvårdsverket om ett möjligt uttag på 750 gråsälar under licensjakt mellan 20 april 2024 till och med 15 januari 2025. Den 18 september var alltså kvoten var fylld.

”Den som drabbas av skador har fortfarande möjlighet att ansöka om skyddsjakt hos Naturvårdsverket”, påpekar myndigheten.

Hård kritik mot halverad licenskvot

Förra året var licensjakten betydligt större. Kvoten var på 1 500 gråsälar. Den halverade licenskvoten i år väckte hård kritik från Peter Ronelöv Olsson på Sveriges Fiskares Producentorganisation.

– Gråsälarna äter så mycket och förstör så mycket redskap att yrkesfiske i den södra delen av Östersjön är i stort sett omöjligt. Det handlar inte om ett gulligt djur, utan om ett potent rovdjur. Nu måste våra politiker bestämma om vi ska mata sälar och fåglar eller om vi ska ha en ordentlig matproduktion i landet, dundrade Peter Ronelöv Olsson i Jaktjournalen i april i år.

Antalet fällda gråsälar län för län

    Norrbotten: tre.

Västerbotten: 50.

Västernorrland: 30.

Gävleborg 43.

Uppsala; 49.

Stockholm: 69.

Södermanland: 230.

Östergötland: 154.

Kalmar: 55.

Gotland: 56.

Blekinge elva.

Skåne: fyra.