Christer Pettersson på Naturvårdsverket menar att förbudet mot att släppa björnhund vid åtel kan upphävas tidigast till nästa års jakt. Foto: Istock och Naturvårdsverket, fotomontage

2018 kan det bli ok att släppa björnhund vid åtel

Stockholm (JJ) Tidigast 2018 kan det bli avkriminaliserat att björnhund tar upp spår vid en åtelplats. Den bedömningen gör Christer Pettersson på Naturvårdsverket.

När det åter startades åteljakt på björn 2014 var Christer Pettersson en av de ansvariga tjänstemännen för att utforma regelverket. Tre viktiga regler styr användningen av björnåtel för jakt: Den får inte ligga närmare än två kilometer från permanent boende. Åtlingen får starta tidigast 15 juli och jakthund får inte ta upp spår vid åtel. Skrivningen om björnhundar och åtel kom till efter ”en etisk bedömning”, som Christer Pettersson kallar det. – Om hundanvändningen i samband med åtlingen skulle utsätta björnen för någonting som den inte utsätts för annars, i och med att den är framlockad till en plats, så är det där i den etiska bedömningen ligger, säger Christer Pettersson.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera