Lars Björk, mitten, riksansvarig för Jägareförbundets jaktskyttebanor, kommenterar ärendet med Judith Sundström och mamma Elin Ericsson.

”16-åring får inte stå ensam i skjutkuren”

Vikmanshyttan (JJ) - En 16-åring får inte stå ensam i skjutkuren under övningsskjutning. Det säger Lars Björk, Jägareförbundets rikssamordnare för förbundets jaktskyttebanor i Sverige, med anledning av fallet med 16-åriga Judith Sundström.

Jaktjournalen berättade på söndagen om 16-åriga Judith och hennes mamma, Elin Ericsson, som åkte till jaktskyttebanan i Vikmanshyttan i Dalarna för att övningsskjuta på löpande älg. – Skjutledaren propsade på att hon skulle vara ensam i skjutkuren. sa Elin Ericsson i Jaktjournalens webbupplaga på söndagen. Det är inte i enlighet med reglerna, säger Jägareförbundets ansvarige för jaktskyttebanor, Lars Björk. – En person som är under 18 år får inte vara ensam i skjutkuren under övningsskjutning. Och det räcker inte med att instruktören sitter bakom väggen i angränsande rum och har kontakt med den skytten via exempelvis en lucka. Den som övervakar skjutningen ska stå inom armlängds avstånd, precis som vid uppsiktsjakt, säger Lars Björk.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera