I går attackerades och dödades finnstövaren Riina, bara ett stenkast utanför det område i västra Värmland där skyddsjakt på varg pågått en tid. Foto: Privat

Stövare söndersliten av varg – skyddsjaktsområde utökat

Hänsgård (JJ) Det tog femton minuter för Mikael Johansson att ta sig till den plats där han hörde sin finnstövare Riina skrika ut i ångest. När han kom fram var det i princip inget kvar av den fyraåriga finnstövartiken.

Vargattacken skedde i går när Mikael Johansson, Rackstad var och jagade hare i Hänsgård, mellan Västra Ämtervik och Sunne. Finnstövartiken Riina hade gått på slag i fyrtio minuter, och precis lyckats resa haren. Efter tio minuters drev övergick den fina skallet i ångestskrik. – Jag förstod direkt vad som hänt och sprang mot platsen. Eftersom hunden hade pejl kunde jag hitta henne relativt snabbt, men jag kom ändå för sent. Den syn som mötte Mikael är inget en hundägare vill uppleva. Vargarna hade släpat i väg Riina en bit och kvar fanns i princip ryggraden och huvudet. Alla mjukdelar var borta. – De hann äta upp hela hunden på bara en kvart. Inte långt från platsen där Riina dödades pågår just nu skyddsjakt på en varg, eftersom fler jakthundar dödats i vargangrepp i Rackstadreviret den senaste tiden. – Fredrik Wilde på länsstyrelsen besiktade Riina och han skulle i går skicka in en ansökan om utökat skyddsjaktsområde så även Hänsgård läggs till i området. Mikael Johansson är naturligtvis förkrossad över det inträffade men samtidigt säger han till Jaktjournalen att han inte kommer sluta jaga med hund. – Det går inte. Då vinner de andra. Jag kommer aldrig ge upp hundjakten. Fredrik Wilde, besiktningsman på länsstyrelsen meddelar i dag att Hänsgårds VVO nu ingår i skyddsjaktsområdet. – Jag skickade koordinaterna för angreppsplatsen till handläggarna i går och de tog beslut om utökat skyddsjaktsområde under eftermiddagen.

Läs vidare med +Plus

Är du redan prenumerant? Logga in

  • ✔️ Var med i alla tävlingar!
  • ✔️ Tillgång till alla artiklar
  • ✔️ Jaktjournalen e-tidning
  • ✔️ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!

Prova gratis och få vapenförsäkring

0:- /mån

Första 3 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera