Björnen föll ihop död vid idet efter skottet från höften med älgstudsaren. Magnus Löf sköt instinktivt för att stoppa björnens rusning mot den 11-årige sonen, som var med på älgjakt för första gången.

Sköt från höften mot anfallande björn

Björnen rusade upp från idet rakt mot den 11-årige Teodor. Då sköt hans pappa, Magnus Löf, från höften och dödade björnen med ett skott.

Dramatiken utspelades i lördags under en älgjakt utanför Edsbyn i Ovanåkers kommun i Gävleborg. Teodor hade fått följa med sin pappa på älgjakt för första gången.

Jakthunden Gunnar fick upp ett spår och stack iväg.

Smög mot ståndplatsen

Det blev ståndskall och duon började smyga mot ståndplatsen.

Men där fanns ingen älg, utan något som Magnus Löf uppfattade som ett gryt.

Gunnars husse gick fram för att koppla hunden. Men i själva verket var det ett björnide i den täta granskogen.

”Björnen rusar rakt mot Teodor”

– Då rusar den här björnen upp och rakt mot Teodor. När den är ungefär två meter från Teodor tittar den åt höger och ser mig, kanske en och halv meter ifrån. Då håller jag bössan i midjan ungefär och får iväg ett skott, berättar Magnus Löf för Aftonbladet.

Det var ett lyckosamt skott från höften i sista stund. Björnen vände tillbaka och föll ihop död vid öppningen till idet.

Anmäldes till polisen

– Jag hann bara tänka att jag ska skydda min son, tillägger Magnus Löf till Aftonbladet.

Han rapporterade om nödvärnsskottet till jaktledaren, som i sin tur anmälde händelsen till polisen.

Utreds rutinmässigt som misstänkt jaktbrott

Efter några timmar kom poliser till skottplatsen och det gjordes kontroller och hölls förhör. Rutinmässigt upprättas ett ärende om misstänkt grovt jaktbrott när det gäller björnar som fällts i nödvärn.

Både hunden, far och son klarade sig helskinnade från björndramatiken.

Ut på älgjakt igen dagen efter

– Direkt efteråt frågade jag Teodor om det kändes okej och sen pratade vi igenom precis hur vi hade upplevt det bägge två. Sen vår vi väl se om vi behöver prata mer om det ikväll, kommenterar Magnus Löf till Aftonbladet.

På lördagen laddade de för att ge sig ut på älgjakt igen redan på söndagen.