Bilen används för mycket vid björnjakt, menar debattören.

DEBATT: Björnjakt ska vara en utmaning – sluta använda bilen

"Det är en fråga om respekt, både för djuret och för vår tradition."

Älskar du jakt och friheten det ger? Då är det dags att stå upp för den! När oetiska genvägar hotar vår tradition, behöver vi jägare höja ribban. Det skriver psedunymen EAS  i en debattartikel till Jaktjournalen.

Jakt är en djupt rotad tradition i Sverige, en aktivitet som inte bara är en passion för många utan också en viktig del av vår naturvård. Vi jägare åtnjuter stor frihet och flexibilitet i vårt land, och vi har förmånen att bedriva jakt på både högvilt och rovdjur med löshund – en form av jakt som är unik och som vi måste värna om. För att säkerställa att denna frihet fortsätter att existera, krävs det att vi visar oss värdiga det ansvar som denna frihet innebär. 

Bilåkandet mellan olika områden för att genskjuta björnar, som sedan skjuts av jägare som inte vågar avlägsna sig mer än 100 meter från sina fordon, strider mot allt vad god jaktetik står för.

I den svenska jaktlagen framgår det tydligt att jakten ska bedrivas på ett sätt som främjar viltets bästa och som tar hänsyn till omgivningens förståelse för vår verksamhet. Det är därför beklagligt att se hur vissa av dagens björnjakter genomförs. Bilåkandet mellan olika områden för att genskjuta björnar, som sedan skjuts av jägare som inte vågar avlägsna sig mer än 100 meter från sina fordon, strider mot allt vad god jaktetik står för.

Löshundsjakt är en fantastisk jaktform. Den kräver skicklighet, tålamod och en djup förståelse för både hundens och viltets beteende. Att använda bilen som ett hjälpmedel i själva jaktsekvensen underminerar inte bara jaktens natur utan även den stolthet och respekt som bör följa med varje nedlagt byte. Jakt ska vara en utmaning, inte en lek med fördelar som sätter jaktetiken på spel.  

"Dags att visa att vi kan hantera friheten vi givits"

För oss jägare, som älskar och värnar om vår jakt, är det avgörande att sätta den etiska ribban högt. När vi ser exempel på jakter där bilen och andra otillåtna hjälpmedel används för att underlätta fällandet av björn, måste vi säga ifrån. Att jaga med bil och skjuta många björnar på detta sätt är inte fränt – det är oetiskt och respektlöst. Det liknar snarare att skjuta tamboskap i en hage än att bedriva äkta viltjakt.

Det är hög tid att vi som jägare ställer oss upp för vår frihet och visar att vi kan hantera det ansvar vi givits. Det måste vara coolt att jaga hårt och följa reglerna, att sätta stolthet i att jaga på ett sätt som hedrar viltet och respekterar vår omgivning. För att säkerställa en fortsatt generös löshundsjakt måste vi se till att bilen och andra otillåtna hjälpmedel lämnas utanför själva jaktsekvensen. Det är en fråga om respekt, både för djuret och för vår tradition.

Vår jaktkultur är värdefull, men för att den ska överleva och frodas måste vi ta hand om den. Vi måste vårda jaktetiken – för viltets bästa, för vår omgivning och för framtida generationers möjlighet att uppleva samma frihet och glädje som vi gör idag.

Gör din röst hörd!

Gör din röst hörd.
Skicka din insändare till: redaktionen@jaktjournalen.se

EAS