En jägare vill att regeringen ser över djurskyddet så att det blir möjligt att avlägsna sporrarna på drivande hundar i förebyggande syfte. Veterinären tycker det är bra att frågan uppmärksammas och tycker att veterinärer kan bli mer lyhörda men tycker inte att förebyggande åtgärd på valpar är en bra idé.

Jägaren: Gör det tillåtet att ta bort hundens sporrar i förebyggande syfte

Gör det möjligt att ta bort drivande hundars sporrar i förebyggande syfte. Det skulle förhindra framtida lidande. Det skriver en jägare till två ministrar. Jaktjournalens veterinär tycker att det är viktigt att frågan lyfts men tycker inte att förebyggande borttagande är rätt väg att gå.

En jägare har skrivit till landsbygds- respektive justitsieministrarna om vad han anser är en brist i djurskyddslagstiftningen. Han vill att veterinärer får rätt att i förebyggande syfte avlägsna sporrarna på drivande hundar. Det för att förhindra skador.

Sporren är den klo som på en hund kan sägas motsvara människans tummar. Enligt jägaren är den ofta en orsak till skador på hunden.

”Detta leder till skador som för hunden förorsakar smärta och svullnad och inte sällan sårskador som kan vara mycket svårläkta och ofta leder till inflammationer vilka då behöver behandlas med antibiotika”, skriver han till ministrarna.

Kan undvika lidande

Han menar att mycket lidande skulle kunna undvikas om veterinärer under bedövning fick avlägsna klon på drivande hundar redan när de är valpar.

"Ett kirurgiskt ingrepp under lokalbedövning av veterinär i tidigt valpstadie på drivande hundraser som framavlas för jakt skulle spara mycket lidande för dessa hundar"

Han vill även att möjligheten ska finnas på vuxna hundar.

”Det vore även önskvärt att borttagande av sporrens kloanlag även för äldre hundar av drivande raser blev tillåtet, självfallet då av veterinär”, skriver han.

Bra att frågan lyfts

Veterinären Anna Pamuk tycker att det är bra att frågan lyfts. Hon menar att veterinärer ibland kan avfärda ägare till jakthundar väl snabbt.

- Veterinärer måste vara mer lyhörda för det som djurägaren uttrycker och göra en bedömning av det enskilda fallet vad gäller om sporrarna ska bort. Ingreppet får göras vid behov och kunskapen om arbetande hundar skulle behöva höjas hos veterinärer så att det kan göras en ordentlig riskbedömning kring om medicinska skäl föreligger.

Hon tycker dock inte att det är rätt väg att gå tillbaka som det var förr. Att sporrarna togs bort inom tre dagar på valparna, även om det skulle göras hos veterinär under bedövning.

- Då skulle man utsätta valpen för risker när de är som mest känsliga. Det skulle riskera valpens hälsa.

Finns olika typer av sporrar

Hon säger också att en hunds sporrar kan vara av två typer, förbenade, alltså att den sitter ihop med benet, och lösa, där de i princip hänger i skinnet.

- Min erfarenhet är att det i princip aldrig blir problem om de är förbenade. Sitter de löst finns det dock risk att den arbetande hunden får problem.

Att ta bort förbenade sporrar kan också vara direkt kontraproduktivt menar hon. De kan ha betydelse för hundens förmåga att ta sig fram i terräng.

- Det ska man inte underskatta. Men sitter de löst är det lite som en blindtarm, de har haft en funktion, men den är borta.

När ska man då fundera på att ta bort sporrarna?

- Om man märker att hunden ofta skadar sporrarna, att de blir såriga eller sitter så löst att de kan fastna. Dubbelsporrar bak innebär en ökad risk.